Chatten Skör barndom

 

Funderar du på om din förälder dricker för mycket? Hur mycket är normalt att dricka? Har du redan blivit besviken på din förälder flera gånger på grund av hans eller hennes drickande? Eller finns det någon annan i din närkrets, t. ex. en släkting, vars drickande du funderar på? Är jag den enda som funderar på de här sakerna? Ibland använder vuxna rusmedel på ett sätt som oroar barn och skapar ångest. Till all lycka får man prata om vuxnas drickande.

Det är inte ovanligt att leva i en familj där någon dricker för mycket och/eller mår psykiskt dåligt. I familjer är barnens liv lika viktiga som föräldrarnas, det gäller även i familjer där en förälder dricker för mycket eller tar droger. Barn och unga som lever i dessa familjer har rätt att få hjälp och stöd. 

Skör barndom (Lasinen lapsuus) chatten upprätthålls av A-klinikstiftelsen och finns till för att hjälpa just dig som är orolig för eller har frågor gällande en familjemedlem eller annan nära vuxen som dricker för mycket.

I chatten får du prata anonymt och på svenska med en sakkunnig handledare från Min stig. Vi är vana vid att diskutera med unga i samma situation som du. Vi lyssnar och funderar över din situation tillsammans med dej. Vi kan också ge råd om t. ex. var du kan söka hjälp i din egen hemkommun.

Om du vill ta reda på mera om vår verksamhet Min stig i Nyland eller Ninni-verksamheten i Österbotten, kan du också ställa dina frågor genom chatten. Ingen fråga är för liten eller obetydlig för att ta kontakt! 

Vanliga frågor handlar om ens förälder verkligen dricker för mycket. Vad är normalt? Det kan vara bra att bolla sådana tankar med en vuxen. Bli inte ensam med din oro. 

Skör barndoms svenskspråkiga chatt är öppen varje måndag och onsdag kl. 15-17. Det är bara att klicka på bollen nedan så kommer du till chatt-sidan och chatten öppnar du i nedre hörnet till höger. På mobilen hittar du chattfönstret i skärmens nedre kant.

Du är inte ensam om dina upplevelser och känslor och det kan faktiskt hjälpa att prata om dem med någon. 

     

Välkommen!

 

Vad betyder anonymitet?

Att prata anonymt på chatten betyder att vi inte kan se vem du är då du skriver till oss. Ditt namn och din bostadsort kommer inte fram om du inte själv berättar dina personliga uppgifter för oss. Du behöver inte heller göra det. 

Men om vi misstänker att du är i fara måste vi enligt barnskyddslagen anmäla dina uppgifter till socialvården. Då finns det en möjlighet att vi söker upp din IP-adress och på det sättet kan vi få reda på vem du är för att kunna kolla upp att du är okej.