Vanliga frågor och svar

 

Vem får komma med i Min stig?
 

Du kan komma med i Min stig om du har en förälder som dricker för mycket, tar droger och/eller mår psykiskt dåligt. Min stig riktar sig till svenskspråkiga barn och unga i åldern 7-20 år. Våra kamratstödsgrupper och tumisträffar ordnar vi runt om i Nyland.

Du kan också komma med fast din förälder har tillfrisknat och kanske inte längre mår lika dåligt som tidigare. Det går också bra att komma med om du bor med din friska förälder och bara träffar din sjuka förälder då och då eller inte alls.

När man har en förälder som har ett risk- /missbruk eller psykisk ohälsa så väcker det ofta en massa tankar, frågor och känslor. Då är det viktigt att kunna få prata om sina upplevelser med någon trygg vuxen.

Funderar du ofta på er situation där hemma och hur din förälder mår? Tar du så mycket ansvar för små syskon eller hemsysslor att du inte har ork att vara tillsammans med vänner och sköta skolan? Vågar du inte lämna din förälder ensam för att du oroar dig för vad som kan hända medan du är borta? Oroar du dig mycket för hur din förälders illamående skall påverka hens hälsa på sikt? Eller upplever du din förälders beteende som obehagligt? Då skulle det vara jättebra att vara i kontakt med oss och komma med i Min stig.

 

Hur vet jag om mina problem i familjen är tillräckligt stora för att komma med i Min stig?
 

Du behöver inte fundera på om dina problem i familjen är tillräckligt stora för att komma med. Ta kontakt och så funderar vi tillsammans på din situation och hur vi kan hjälpa och stöda dig på bästa möjliga sätt. Min stig har alltid barnet i fokus och vi utgår ifrån hur du upplever din situation.

Bli inte ensam med dina tankar och frågor. Vi finns här för dig!

 

Vad händer om jag tar kontakt med Min stig?
 

När du tar kontakt med oss blir vi riktigt glada för att du har tagit mod till dig och kontaktat oss!

När du är i kontakt med oss så väljer du själv hur mycket du vill berätta om dig och din situation. Ifall det känns okej så kan vi sedan pricka in en träff för att du skall ha möjlighet att få lära känna en av våra handledare och du kan få lite mera information om Min stig och vad vi kan erbjuda dig. Till första träffen kan du också ta med en kompis eller trygg vuxen som du har en bra relation till. Tillsammans funderar vi sedan vad följande steg skulle kunna vara.

Du vill kanske träffas på tumis en gång till för att få en bättre känsla av vad Min stig är eller så blir du ivrig på att få träffa andra jämnåriga som har liknande erfarenheter. Du kan själv välja vilken stödform du vill delta i och hur många gånger. Du förbinder dig inte till något. Vi utgår från dina behov och vi lyssnar på dig.

All vår verksamhet är frivillig och vi som jobbar här har tystnadsplikt.

 

Hur mycket måste jag berätta om mina erfarenheter till er?
 

Du avgör själv vad och hur mycket du vill berätta under våra gruppträffar eller tumisträffar. Ibland kan det ta lite tid innan man känner sig helt trygg med att berätta om sin situation till någon annan. Det har vi vår fulla förståelse för. Det skall kännas bra för dig och vi tar det i din egen takt.

 

Måste jag berätta vem jag är?
 

Ifall du skulle vilja vara i kontakt men känner att du ännu inte vill att någon skall veta vem du är, så kan vi tipsa dig om Skör barndoms svenskspråkiga chatt som är öppen varje måndag och onsdag kl. 15.00-17.00 Här kan du chatta helt anonymt med en av oss och vi kan svara på dina frågor.

Här kan du gå till Skör barndom chatten

 

Vad betyder tystnadsplikt?
 

Alla vi som jobbar på Min stig har tystnadsplikt. Det betyder att det som du väljer att berätta för oss stannar mellan dig och oss. Du skall kunna känna dig trygg och våga prata om det som du vill prata om. Tystnadsplikten kan upphävas bara om du själv ger ditt tillstånd eller om ditt liv eller din hälsa är i fara på något vis.

 

Vad gör man på träffarna?
 

På våra träffar har man möjlighet att utbyta tankar, lyssna på andra med liknande erfarenheter, få verktyg för att bättre kunna hantera sin vardag och få kunskap om sin förälders sjukdom. 

Förutom givande diskussioner så bjuder vi på gott mellanmål eller gör mat tillsammans. Du har möjlighet att få nya vänner som förstår dig och tillsammans gör vi också roliga saker som spelar spel, gör utflykter, pysslar, har sällskapslekar osv.

Alla våra handledare har erfarenhet av att träffa barn och unga i liknande situation som du, vi förstår hur det kan kännas att växa upp i en familj där en förälder mår dåligt. 

 

Måste jag berätta för mina föräldrar att jag deltar i Min stig?
 

Alla barn och unga har rätt att få stöd och hjälp. Om det känns jobbigt att berätta för din förälder om Min stig kan du själv först vara i kontakt med oss och så funderar vi tillsammans på din situation.

Lite beroende på din ålder och hur din situation ser ut så kan vi fundera på om det är nödvändigt att dina föräldrar vet om att du besöker oss. Om du redan är i tonåren så brukar man anses tillräckligt mogen för att söka stöd utan föräldrarnas vetskap eller samtycke.

Det kan vara en lättnad både för dig och din förälder att hen vet om att du får hjälp och stöd som hjälper dig att må bättre. Enligt vår erfarenhet har föräldrar sällan någonting emot det. Vi kan hjälpas åt att hitta ett bra sätt för dig att ta det till tals med din förälder.

Vi kontaktar aldrig din förälder utan din vetskap.

 

Vad skall jag göra när jag gärna skulle vilja komma med men inte vågar ta kontakt?
 

För de allra flesta kan det kännas lite nervöst och pirrigt att ta kontakt. Men vi vill verkligen uppmuntra dig att samla mod och kontakta oss. Vi lovar att göra vårt allra yttersta för att du skall känna dig välkommen, hörd, sedd och bli tagen på allvar. Lättnadskänslan du kommer att känna efter att du vågat ta steget och tagit kontakt kommer att vara stor. Du behöver inte längre vara ensam med dina tankar, känslor och frågor. Vi finns här för just dig!

Börja till exempel med att skriva whatsapp meddelande, snappa eller chatta med oss. Vi hjälper dig sedan att komma med i Min stig på det sätt som känns bekvämt för just dig.

 

Hur skall jag kunna veta om min förälder dricker för mycket eller inte?


Det här är någonting vi vet att många grubblar över. En tumregel är att om din förälder dricker regelbundet på ett sätt som får dig att känna dig orolig, ängslig, otrygg eller i värsta fall rädd - då är det för mycket. Det är egentligen inte mängden rusmedel som avgör om en förälder dricker för mycket, utan hur du upplever konsekvenserna av det.

Här är riktgivande test för dig som funderar på om din förälder dricker för mycket.

Det viktigaste för dig som funderar på det här, är ändå att inte bli ensam med dina funderingar. Du kan när som helst ta kontakt med oss för att diskutera dina frågor, oro och situation. Det kan lätta ganska mycket att hitta någon att tala med. Vi har tystnadsplikt.