Anette Rönnlund-Nygård är organisationschef för USM r.f.och grundare till Ninniverksamheten. Hon har ända sedan år 2005 jobbat för att erbjuda stöd för barn och unga som lever i familjer med beroende eller psykisk ohälsa. Hon har också producerat material för stödgrupper, utbildat gruppledare och fortbildat professionella. Dessutom har hon gjort sin pro gradu-avhandling om unga omsorgsgivare i familjer med beroendeproblematik.
Med sitt målinriktade arbete vill hon minska stigmat kring missbruk, beroende och psykisk ohälsa i familjen och på det sättet skapa hopp och framtidstro hos barn och unga i målgruppen.
- Min egen uppväxt har gjort att det här temat ligger speciellt nära mitt hjärta, säger Rönnlund-Nygård. Det här minnet av att jag var helt ensam, jag trodde det på riktigt. Och jag visste inte riktigt vad som var fel i min familj, men att något var fel. Redan år 2005 så ville jag göra det annorlunda för de som var barn och unga då och därifrån började det.
Barnrättshjälten premieras med en prissumma på 5000 € som ska användas till något ändamål som främjar barns välmående och uppväxtvillkor. Vet du redan vad du vill göra med summan?
- På något sätt vill jag använda dessa pengar till att göra barn i målgruppens historia hörd för den stora allmänheten. Så att vi aldrig glömmer.
Motiveringen till utnämnelsen i sin helhet
"Den nominerade har sedan början av 2000 talet jobbat aktivt för utsatta barn och unga. Redan år 2005 var hon med och startade upp verksamheten ”Se mig”, riktad till barn och unga som lever i familjer med missbruk, beroende och psykisk ohälsa. Sedan år 2020 heter verksamheten ”Ninni - för de bortglömda barnen”. Hon jobbar nära barn och unga i målgruppen både på läger, i samtalsgrupper och även i tätt samarbete till hela familjen där denna sjukdomsproblematik finns.
Hon har producerat ett omfattande material med manual och arbetsbok för stödgrupper. Hon har utbildat gruppledare till samtalsgrupperna och fortbildat professionella att upptäcka målgruppen och ta saken till tals, samt slussa barn och unga vidare till rätt stödinsats. Under senaste åren har hon även via sin pro gradu avhandling inom magisters-studierna forskat kring unga omsorgsgivare i familjer med beroendeproblematik.
Hon lyfter upp målgruppen genom föreläsningar i skolor, inom offentliga sektorns social- och hälsovård och inom barnskydd. I sitt sommarprat för 3 år sedan, lämnade hon ingen lyssnare oberörd där hon synliggjorde problematiken på ett berörande sätt.
Hennes budskap kring dessa förebyggande insatser är tydligt: Genom att slå hål på tabun kring missbruk, beroende och psykisk ohälsa i familjen, kan vi skapa förutsättningar för känsla av hopp och framtidstro hos barn och unga i målgruppen.
Hon, glädjespridaren, som alltid har ett skämt i bakfickan och framförallt gåvan att bjuda på sig själv, vill synliggöra de osynliga och bortglömda barnen.
Hon är en värdig vinnare av årets barnrättshjälte - Anette Rönnlund-Nygård"
Våra tidigare barnrättshjältar:
2023 Uppsökande ungdomsarbetare Glenn Grip, Esbo stad
2022 Elevvårdsteamet som verkar i Nykarleby
2021 Lärarteamet i åk 1-6, Åshöjdens grundskola
2020 Socialservicechef Minna Lönnbäck, Soite
2019 Kristinestads ungdomsförvaltning och Harriet Lindelöf-Sahl
2018 Speciallärare Lisbeth Översti, Winellska skolan Kyrkslätt