Kamratstödsgrupp för barn med risk-/missbruk, psykisk ohälsa eller våld i familjen startar 27.2 i Helsingfors

Dricker din förälder för mycket? Uppför sig din förälder oberäkneligt eller har ett växlande humör och ork? Känner du oro eller funderar du över din förälders mående? Isåfall kunde vårt kamratstöd passa just dig!
 

Våren 2024 ordnar vi en kamratstödsgrupp för barn i lågstadieåldern i Helsingfors. Gruppen riktar sig till barn som har en förälder med ett risk-/missbruk, psykisk ohälsa eller våldsamt beteende och leds av två erfarna och sakkunniga handledare.

Gruppen träffas 8 gånger och under varje träff behandlas ett nytt tema, så som t.ex. känslor, familj och självkänsla. Vi diskuterar också missbruk och psykisk sjukdom för att få en bättre förståelse för hur det kan påverka din förälders beteende och agerande. Vi bjuder alltid på mellanmål och förutom att diskutera, leker vi också olika sällskapslekar, pysslar och hittar på andra roliga aktiviteter tillsammans. 

I vårt kamratstöd kan du vara dej själv, utan hemligheter. Du kan berätta så mycket eller så lite om din situation som du själv är bekväm med. Det viktigaste är att du får känna att du inte är ensam om dina funderingar, erfarenheter och känslor.

Fyra till fem barn i varje klass har en förälder som mår dåligt på ett sätt som påverkar hela familjen. Det kan kännas lite lättare att hantera sin vardag, om man får prata om det som känns svårt. En förälders illamående är aldrig barns fel eller ansvar.
 

I kamratstödsgrupperna får du:
 

  • prata med trygga vuxna och andra jämnåriga som förstår dej

  • kunskap och information som du behöver för att förstå din förälder och din situation bättre

  • verktyg för hur du kan hantera din vardag som kan kännas svår ibland 

  • skapa nya vänskapsband och ta del av en ny gemenskap
    känna att du blir accepterad just som den du är och att du är unik och värdefull
     

Information om kamratstödsgruppen i Helsingfors


Vad: Kamratstödsgrupp för barn som har en förälder (eller annan nära vuxen) som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller beter sig våldsamt.

Målgrupp: 7-12-åriga barn som funderar över en vuxens psykiska hälsa eller alkohol- eller droganvändning (det behövs ingen remiss eller diagnos)

Tid: 27.2-23.4, 8 tisdagar kl. 15-17 (paus 9.4)

Plats: Rum 101 i SFV-huset G18, Georgsgatan 18

Pris: Gratis

Anmäl dig senast 16.2.2024

 

Vi ordnar också en barngrupp i Raseborg och kamratstödsgrupper för unga i Helsingfors och Grankulla. Enligt behov kan vi ordna grupper i hela Nyland. Hör gärna av dig ifall du vill veta mera!


Mera information:
Emelie Hindsberg-Lipponen
emelie.hindsberg-lipponen@bensow.fi
044-989 4087