Stiftelsen Bensow är med i kampanjen En nykter jul för barnens skull - kom med och sprid budskapet du också!

Kampanjen En nykter jul för barnens skull 2021

De flesta av oss är nu inne i julväntans tider med massor av förväntan, glögg, mys, gemenskap, julsånger, ljus och värme. Det är en underbar tid som lyser upp i decembermörkret. Speciellt för barn kan julen ha ett nästan magiskt skimmer. Julen skapar fina barndomsminen för livet. För de allra flesta barn. Men inte för alla.

Vi är med i den nationella kampanjen En nykter jul för barnens skull för vi vill vara med och värna om barns rättigheter, sprida information och en vädjan om att låta julen vara barnens högtid. Kampanjen påminner vuxna om att deras användning av alkohol kan äventyra barns trygghet. Användning av alkohol bland vuxna står inte sällan i konflikt med barnens rättigheter. Barn är känsliga också för små förändringar i de vuxnas beteende. Det som för en vuxen kan te sig oförargligt kan uppfattas annorlunda och skrämmande för ett barn. Något som är viktigt att komma ihåg då de festliga jul- och glöggsammankomsterna avlöser varandra under hela decembermånad.

Vi som jobbar med målgruppen vet, att för vart fjärde barn som lever i en familj där en förälder har ett risk-/missbruk eller mår psykiskt dåligt kan väntan på julen innebära en outhärdligt lång tid av ont i magen, besvikelser, ångest, oro, rädsla och en önskan om att julhegen skulle vara över snart. Omgivningens glada förväntan bara förvärrar saken och gör att de här barnen tydligare än vanligt känner att de är "annorlunda" eller väldigt ensamma. 

Här ett exempel på hur jular sett ut för Henriikka som växte upp med en pappa som drack. Hon tog på sig ansvaret för att alla skulle vara glada. En nog så tung uppgift för ett litet barn:

"Min julväntan präglades alltid av en oro för hur mycket pappa kommer att dricka och hur spänd och ledsen mamma skulle vara.

Jag vågade inte lämna dem på tumis, inte ens för en stund. Det kändes som att vad som helst hemskt och okontrollerbart kunde hända om jag inte var där. Jag tänkte att så länge som jag var glad och höll igång showen, skulle mina föräldrar inte hinna gräla och vi skulle trots allt få en jul utan skrik och härjande.

Efter julhelgen var jag helt slut av allt medlande, rädslan och av att spela glad hela tiden. Så här efteråt tänkt hade jag hoppats på att en vuxen skulle ha hjälpt med oron och ansvaret jag bar på."

- Henriikka

Alla barn har rätt till omsorg, kärlek och trygghet. Låt årets viktigaste julgåva bli måttligt alkoholintag för din egen del och kanske en utsträckt hand. Öppna ditt hem någon dag denna jul för dina barns kompisar eller släktingbarn som du kanske oroar dej för att inte nås av julens mys, gemenskap och värme. Vi kan lova dej att det blir en julgåva och ett julminne som länge lever kvar i hjärtat på den det berör.  

Alla vi vuxna har ett ansvar för barnens välbefinnande – ge barnen en helg i gemenskapens, trygghetens och den goda julstämningens tecken!


Här kan du läsa mera om kampanjen En vit jul för barnens skull om du är intresserad. På kampanjens hemsida kan du hitta material (även svenskspråkigt) om du vill vara med och sprida kampanjens budskap. 

En riktigt Glad och Trygg Jul!                 
 

Önskar,

Maj Estlander

Verksamhetschef        
Förebyggande barnskydd
Stiftelsen Bensow